Home

Nieuws 198 x bekeken

Australische stedelingen getest op Q-koorts

Townsville – Mensen in de Australische stad Townsville worden getest op de aanwezigheid van Q-koorts.

Volgens onderzoekers van de Australische James Cook Universiteit is dit nodig omdat er steeds meer Q-koorts gevallen in de stedelijke gebieden voorkomen. Sinds oktober 2011 zijn 15 gevallen van Q-koorts in Australië gemeld. Tien patiënten hiervan kwamen voor in de staat Queensland, in de stad Townsville. Opmerkelijk is dat deze tien patiënten geen contact hebben gehad met landbouwhuisdieren.

Mensen kunnen Q-koorts oplopen door contact met geiten, schapen en runderen. ”Doordat de steden steeds dichter naar het achterland worden uitgebreid komen mensen vaker in aanraking met wilde dieren die de Q-koorts bacteriën wellicht meer bij zich dragen dan vee”, volgens onderzoeker Robert Norton.

Om het risico beter in kaart te brengen worden mensen in Townsville gevraagd om een vragenlijst in te vullen en bloed te laten testen. ”De bloedmonsters gebruiken we om een nieuwe, snelle bloedtest te ontwikkelen voor Q-koorts”, volgens Govan.

Of registreer je om te kunnen reageren.