Home

Nieuws

Aubergine-export naar Rusland krimpt

Zoetermeer - De export van aubergine naar Rusland is dit jaar gedaald met 61 procent.

Dat blijkt uit het marktbeeld aubergine van het Productschap Tuinbouw (PT). In 2010 was Rusland circa de vijfde afzetmarkt voor Nederlandse aubergine, maar daarin is dit jaar verandering gekomen. Analisten van het PT wijzen er desgevraagd op dat de achterstand het hele jaar zichtbaar is. Een duidelijke verklaring kan op basis van deze cijfers niet gegeven worden.

Exporteurs wisten wel meer af te zetten naar Zweden (+17 procent), Verenigde Staten (+46 procent) en Denemarken (+25 procent). Uit het marktbeeld blijkt verder dat de Duitse groothandelsprijzen voor aubergine in de tweede helft van het jaar op of net boven het niveau van 2010 blijven. Daarmee lijkt de afzet minder hinder te hebben gehad van de Ehec-crisis. Dat betekent overigens niet dat de aubergineprijs voor telers op dat niveau van 2010 ligt. Een teler noemt het prijsbeeld in het tweede seizoensdeel schrijnend slecht en zeker niet op het niveau van 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.