Home

Nieuws 137 x bekeken

Atsma: op koers met reductie broeikasgas

Den Haag - Nederland ligt op koers met het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

"Zeer waarschijnlijk'' voldoet Nederland volgend jaar wat dat betreft aan het zogenoemde Koyotoprotocol, zo heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat als Nederland het huidige beleid voortzet, er eind volgend jaar 6 procent minder CO2 wordt uitstoten dan in 1990. Daarmee voldoet Nederland aan internationale afspraken die eerder werden gemaakt in het Japanse Kyoto. De bredere doelstelling is een reductie van 20 procent in 2020 ten opzichte van 1990.

Atsma verwacht de doelstelling te halen zonder volledig gebruik te maken van buitenlandse emissierechten. Eind 2012 houdt Nederland er hiervan waarschijnlijk 30 miljoen over, terwijl er geraamd was dat er 125 miljoen nodig zouden zijn.

Op maandag 28 november begint in het Zuid-Afrikaanse Durban een klimaattop waarin nieuwe klimaatafspraken gemaakt moeten worden. Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie daar een voortrekkersrol neemt en streeft naar een hogere reductie dan de eerder afgesproken 20 procent per 2020.

Of registreer je om te kunnen reageren.