Home

Nieuws 375 x bekeken

Amerikaanse landbouwexport op recordhoogte

Washington – De Verenigde Staten hebben in het fiscale jaar 2011, geëindigd op 30 september, voor een recordbedrag van 137,4 miljard dollar (101 miljard euro) aan landbouwproducten uitgevoerd.

Het vorige record stond op 114,9 miljard dollar. Dat heeft de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack bekendgemaakt.

”Dankzij de productiviteit van Amerika’s boeren, wint het Amerikaanse landbouwproduct, aan populariteit wereldwijd”, aldus Vilsack. Analisten wijzen vooral op de daling van de waarde van de dollar tegenover bijvoorbeeld de Braziliaanse real en de Chinese yuan.

China is de belangrijkste afnemer van Amerikaanse landbouwproducten. Het land kocht voor bijna 20 miljard dollar (15 miljard euro) agrarische producten in de VS. Andere belangrijke markten zijn Japan, Zuid-Korea, Taiwan en Mexico.

Daarmee concurreert de VS niet zo direct met de EU, dat vooral naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten exporteert. Op de agrarische handelsbalans noteert nu een plus van 42,7 miljard dollar (31,3 miljard euro). Er worden in de VS nu 1,15 banen ondersteunt door de export van landbouwproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.