Home

Nieuws

Alleen leverbot bij verhoogd waterpeil

Deventer - De Werkgroep Leverbotprognose verwacht nog geen of een lichte leverbotinfectie vanwege de extreme droogte in het voorjaar.

Op bedrijven in gebieden met een verhoogd waterpeil wordt een ernstige leverbotbesmetting verwacht. In deze gebieden zijn de eerste schapen al door acute leverbot gestorven. Het droge voorjaar van 2011 heeft de normale verjonging van de slakkenpopulatie vertraagd tot juli. Daarnaast zijn er vanwege de droge maanden april en mei nauwelijks slakken besmet geraakt.

Onder normale omstandigheden kan er vanaf eind september een lichte infectie op het gras zijn afgezet. Op bedrijven in gebieden met een verhoogd waterpeil, waar in het voorjaar de grond vochtig is gebleven, wordt een ernstige leverbotbesmetting verwacht. Schapen die vanaf augustus in deze gebieden hebben rondgelopen, lopen een verhoogde kans op sterfte door leverbot.

Of registreer je om te kunnen reageren.