Home

Nieuws 311 x bekeken

’Agrosector mist kansen door ketendenken’

Den Haag – Met de Nederlandse werkwijze van ketendenken loopt de agrosector veel kansen mis. Dat zei de Belgische hoogleraar landbouw- en voedseleconomie Erik Mathijs tijdens een symposium over de toekomst van de Nederlandse agrosector bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

”De Nederlandse sector is als een konijn dat in een lichtbak kijkt. De lichtbak is dan de grote supermarkt, waar de hele sector bang voor is. Maar er liggen veel kansen buiten de supermarkten, denk maar aan cateraars. We denken dat supermarkten weten wat de consument wil, maar in de praktijk leveren ze nog steeds niet wat ik precies wil hebben”, aldus de hoogleraar.

Hij vindt dat door het ketendenken veel kansen worden gemist. ”Die kansen liggen niet alleen in China, maar ook op de lokale markt. Nederland is heel erg gestructureerd, dus dan is het wel eens lastig om zaken te verweven.” Mathijs waarschuwt dat de landbouw zich niet moet opsluiten in de ketengedachte.

Mathijs wijst tevens op het belang van mensen in de sector. ”Nederland is een kennisregio als het gaat om landbouw. Maar daar zijn wel mensen voor nodig. Daar moet Nederland meer in investeren en dit ook verder internationaliseren. In België speelt hetzelfde probleem. Vooral op het gebied van plantaardige sectoren is er weinig belangstelling van studenten”, aldus Mathijs. Om de groei van de land- en tuinbouwsector door te zetten zijn meer mensen nodig.

Mathijs voorziet dat er in de Nederlandse landbouw te weinig aandacht is geweest voor innovatie. ”Nederland produceert nu het topsegment van de bulkproductie. Maar dat is eindig. In dit segment is te veel concurrentie”, aldus de Leuvense hoogleraar.

Mathijs zegt blij te zijn met de opleving van de akkerbouw, die het LEI voorspelt voor de komende twintig jaar. ”Dat is de basis van de agrarische sector. Bij de akkerbouw draait het om de bodem. Als er voor de akkerbouw meer ruimte komt om te ontwikkelen, geeft dat ook ruimte voor de andere sectoren”, aldus Mathijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.