Home

Nieuws

'Afzetgroei biologische groente zet door'

Dronten – De afzet van biologische groente en fruit in Nederlandse supermarkten is ook in het derde kwartaal gestegen in een vergelijkbaar tempo als de eerste helft van het jaar.

De crisis en Ehec hebben daar weinig effect op gehad, stelt ketenmanager biologische groente Arend Zeelenberg. In het eerste halfjaar groeide de omzet van biologische groenten in Nederlandse supermarkten met 15 procent. "Ik denk dat de crisis consumenten juist bewuster maakt van de keuze voor voeding en toch blijven vasthouden aan biologisch. Je ziet dat ook bij andere duurzame keurmerken."

Handelsbedrijf Eosta bevestigt die ontwikkeling in de afzet. "We groeien harder door intensiever te werken met onze afnemers", laat het bedrijf weten. Dat komt dan wel door meer acties, zoals met aanbiedingen en spaaracties. In het derde kwartaal hadden biologische tomatentelers en komkommertelers wel hinder van de Ehec-nasleep. Als een gangbare tomaat 79 cent kost, haakt de klant af bij biologisch. Het prijsverschil is dan te groot, laat Eosta weten.

De groei aan de afzetkant maakt uitbreiding van de teelt mogelijk, stelt Zeelenberg. Vorige week bezocht een groep Belgische en Nederlandse telers Drentse biologische bedrijven, onder het mom van Boer on Tour van LTO. Het waren kleinfruittelers die een overstap nog niet direct plannen door de arbeidsintensiteit van de teelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.