Home

Nieuws

'Accountant moet kritisch zijn op plannen'

Amsterdam – De Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) adviseert leden die actief zijn in de tuinbouwsector kritisch naar nieuwe plannen te kijken.

In een speciale nieuwsbrief vraagt de beroepsorganisatie aandacht van de beroepsgroep voor ’risicovolle plannen’ die door tuinbouwondernemers worden voorgesteld. Daarbij moet zo nodig worden gekeken of het bedrijf nog een toekomst heeft, aldus de NBA.

De NBA ziet in productieverhoging en kostenverlaging geen oplossing. ”In plaats daarvan kan beter geïnvesteerd worden in productspecialisatie, innovatie en marketing.”

Ook zou volgens de beroepsorganisatie meer aandacht besteed kunnen worden aan internationale samenwerking of vestigingen in het buitenland, dichtbij de markt.

Accountants wordt geadviseerd de investeringsdrang van tuinders kritisch te bevragen. ”Elke verdienste wordt direct geherinvesteerd in areaaluitbreiding, zonder bekend te zijn met de specifieke behoefte in de markt”, aldus de NBA. ”Er wordt nauwelijks gedacht aan financiële buffers om mogelijke tegenvallers op te vangen.”

Tuinders moeten volgens de NBA ook leren delegeren. De organisatie beschrijft de oorsprong van bedrijven in de sector als kleinschalig ’waarbij kapitaal en aansturing in handen waren van één ondernemer’. ”Groeien betekent echter dat de ondernemer niet meer alles zelf kan doen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.