Home

Nieuws

60 procent glasgroentetelers wil samenwerken bij afzet

Bleiswijk – Circa 60 procent van de glasgroentetelers wil een intensievere samenwerking op gebied van afzet. Daarmee verwachten ze de financiële resultaten van het bedrijf te verbeteren.

Dat blijkt uit onderzoek van LTO Glaskracht Nederland. Circa 600 glastuinders vulden de vragenlijst in, waaronder een relatief groot aantal glasgroentetelers. LTO Glaskracht ziet de uitkomst als bevestiging van de ontwikkelingen van meer samenwerking en bundeling via stichting Stap.

Zelf zegt stichting Stap 80 procent van de telers achter zich te hebben. Volgens Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, is dat verschil verklaarbaar door de berekeningswijze. Stap vertegenwoordigt organisaties met 80 procent van de telers in Nederland. De uitkomst van 60 procent van de telers is niet te weinig, denkt Van Ruiten die spreekt over een ruime meerderheid.

Bij potplanten en snijbloemen is de bereidheid tot intensievere samenwerking respectievelijk 45 en 41 procent. Naast intensievere samenwerking is 52 procent van de tuinders van mening dat het Nederlands productieareaal aan glastuinbouw moet krimpen om evenwicht in vraag en aanbod te krijgen. Vooral groente- en potplantentelers hebben deze opvatting en snijbloementelers veel minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.