Home

Nieuws

Ziekte in essen bedreigt landschap

Utrecht – Na de iepziekte waart een nieuwe boomziekte door het land die het landschap drastisch kan veranderen. De essentakziekte werd vorig jaar voor het eerst in het oosten van Nederland waargenomen. Dit jaar zijn er waarnemingen uit het hele land, meldt het Bosschap.

Een woordvoerster spreekt van ’dramatische situaties’, met name in Flevoland, waar de boom zeer veel geplant is. De schimmelziekte tast essenbomen aan waardoor eerst takken afsterven en daarna in veel gevallen de hele boom. Er is geen remedie tegen. De schimmelsporen worden via de wind verspreid. De es komt veel voor in laanbeplanting, juist omdat hij bekend staat als probleemloze boom.

Het Bosschap heeft bij het Interprovinciaal Overleg aangedrongen om bij de beoordeling van het beheer rekening te houden met de ziekte, om te voorkomen dat boeren en andere terreinbeheerders gekort worden op hun vergoeding.

De ziekte is afkomstig uit China en is in heel Europa een probleem. In Europees verband wordt onderzoek gestart naar bestrijding en mogelijke resistentie. Er zijn aanwijzingen dat er resistentie in de essenpopulatie aanwezig is. Er zijn situaties bekend waar dode bomen naast onaangetaste staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.