Home

Nieuws

Zevenhonderd dassen per jaar aangereden

Zeist - Verkeer vormt een grote bedreiging voor dassen. Dat meldt Staatsbosbeheer.

Dat verkeer fataal kan zijn voor dassen bleek afgelopen zondag toen in de omgeving van het Drentse Rolde twee aangereden dassen werden gevonden.

De das is een beschermde diersoort. In de eerste helft van de vorige eeuw is op grote schaal jacht gemaakt op Nederlandse dassen. De stand daalde van meer dan twaalfduizend in 1900 naar ongeveer twaalfhonderd in 1960. In 1947 is de das onder bescherming van de Jachtwet gebracht. Door de beschermde status groeide de dassenpopulatie weer naar circa 4500 dassen in 2006.

Er sneuvelen er in Nederland jaarlijks ongeveer zevenhonderd dassen in het verkeer. Dat ligt vooral aan het dichte wegennet in Nederland. Vrijwel overal moet het dier wegen oversteken om vanuit de burcht hun foerageergebieden te kunnen bereiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.