Home

Nieuws 226 x bekeken

Westfleisch stopt met korting, maar past afrekeningsformule aan

Münster – Westfleisch heeft de nieuwe Autofom-vleesafrekeningsformule, die begin deze maand werd ingevoerd, weer aangepast.

De algemene korting van 2 cent per kilo geslacht gewicht die het bedrijf vorige week doorvoerde, is weer van de baan. Dat heeft het bedrijf zijn relaties meegedeeld. De korting werd toegepast omdat de afrekeningen onverwacht gunstig uitpakten voor de leveranciers. Westfleisch begon daarom te twijfelen of de formules wel juist waren. Ook bij de andere grote vleesbedrijven, zoals Tönnies en Vion, traden de zelfde problemen op.

Paul Reuling van Reuling Intervar in Wehl, een belangrijke handelspartner van Westfleisch en Tönnies, noemt de hele gang van zaken rond de invoering van de nieuwe classificatieapparatuur en uitbetalingsschema’s betreurenswaardig en slecht voor het imago van de slachterijen. ”Het is onduidelijk wat de oorzaak is waardoor de Autofom-resultaten structureel zoveel hoger uitkwamen. Het ligt waarschijnlijk aan de apparatuur. De slachterijen kunnen er weinig aan doen."

Reuling heeft er wel vertrouwen in dat met de jongste stap van Westfleisch de problemen achter de rug zullen zijn. Volgens hem zullen ook de andere slachterijen een soortgelijke stap nemen.

Jan Schuttert van het handelshuis in Ommen noemt de gang van zaken rond de classificatie in Duitsland amateuristisch. ”De apparatuur heeft anders gewerkt dan ze hadden verwacht.” Dat Westfleisch en ook de andere slachterijen hun uitbetaalschema’s aanpassen vindt hij niet verrassend. ”Logisch, het kostte Westfleisch wel 30.000 euro per dag.”

Of registreer je om te kunnen reageren.