Home

Nieuws 256 x bekeken

Werkstraffen geëist voor fraude bij varkensexport

Arnhem – Tegen een dierenarts uit Driel en tegen de voormalige eigenaar van een exportverzamelplaats in Lunteren zijn werkstraffen van respectievelijk 180 en 240 uur geëist wegens fraude bij de uitvoer van varkens. De ondernemer moet van het openbaar ministerie ook een boete betalen van 15.000 euro.

De twee verdachten zijn volgens het OM betrokken bij fraude met exportvarkens in 2008 en 2009.

Het openbaar ministerie tilt zwaar aan de fraude, omdat de dierenarts en de exportverzamelplaats de goede naam van de varkensbranche en van Nederland als exporteur in gevaar hebben gebracht.

De dierenarts - die werkte voor de Voedsel en Waren Autoriteit - gaf gezondheidscertificaten af, zonder dat ze de dieren had gezien. De VWA-dierenarts is niet door het ministerie voor het tuchtgerecht gedaagd. Daarbij speelt een rol dat de arts strafrechtelijk is vervolgd. De VWA heeft de relatie met de dierenarts verbroken. De uitspraak is over veertien dagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.