Home

Nieuws

Vogelbescherming hekelt nieuwe natuurwet

Utrecht – De Vogelbescherming is verontwaardigd over de plannen van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in zijn Wetsvoorstel natuur.

Bleker is van plan de lijst van bejaagbare dieren uit te breiden met onder meer de grauwe gans, Canadese gans, kolgans en smient. ”Nu al worden in de winter honderd- tot tweehonderdduizend ganzen doodgeschoten in de vorm van schadebestrijding”, zegt de organisatie. ”Dat wordt met deze wet nog erger. Voor soorten als kolgans en smient heeft Nederland een internationale verantwoordelijkheid.”

Volgens de Vogelbescherming is het met name slecht gesteld met de kolgans. Behalve vogels zijn er straks nog meer diersoort waarop mag worden gejaagd, namelijk het damhert, het edelhert, de ree en het wild zwijn. De jacht op wilde eenden, houtduiven, fazanten, konijnen en hazen is al toegestaan.

De nieuwe natuurwet is een bundeling van bestaande wetgeving. Maar Bleker heeft van die samenvoeging geen puur administratieve aangelegenheid gemaakt; hij wil deze exercitie gebruiken om de Nederlandse natuurwetgeving op andere leest te schoeien. Centraal staat daarbij dat er geen extra regels bovenop Europese verplichtingen worden gelegd. Het wetsvoorstel is zes weken lang in te zien op www.internetconsultatie.nl.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.