Home

Nieuws 231 x bekeken

Vion: vleesmarkt rechtvaardigt geen sterkere prijsverhoging

Boxtel – Een sterkere verhoging van de varkensprijs wordt in de vleesafzet op dit moment absoluut niet waargemaakt. Dat zegt directeur inkoop Peter van Balkom van Vion in reactie op de kritiek die zijn bedrijf krijgt op de varkensprijsverhoging van 2 cent voor deze week.

Varkenshouders en ook NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg vinden dat de varkensprijs deze week meer had moeten worden verhoogd. Wyno Zwanenburg: ”Er wordt flink getrokken aan de varkens. Dat zie je ook in het aantal slachtingen. Wij horen van goede en vlotlopende vleesafzetten. Je hebt nu als Nederland een kans om het voortouw te nemen en een goede varkensprijs neer te zetten. Vion laat volgens ons een kans liggen.”

Zwanenburg wijst bovendien op Van Rooimeat, dat volgens de NVV scherper in de markt opereert en slachtaandeel van Vion zou overnemen. De NVV-voorman kan dit echter niet met cijfers staven.

Van Balkom vindt het begrijpelijk dat varkenshouders vinden dat de varkensprijs niet snel genoeg omhoog gaat. Hij wijst op de ondoorzichtige situatie van dit moment in Duitsland. De onrust die er is ontstaan rond de Maskes, de uitbetalingsschema’s, maakt het moeilijker om een duidelijk zicht op de markt te hebben. ”Wij kiezen voor een stabiele prijsontwikkeling. Als we te hard in prijs omhoog gaan loop je het risico dat je ’door de markt heen trapt’, en dat er weerstand ontstaat die tot gevolg heeft dat de prijs des te harder naar beneden gaat.”

Of registreer je om te kunnen reageren.