Home

Nieuws

Vijfde Week van de Smaak trekt 100.000 bezoekers

Wageningen - De lustrumeditie van de landelijke Week van de Smaak gaat de boeken in als zeer succesvol met 100.000 bezoekers en telde bijna 600 activiteiten, verspreid door heel Nederland.

Daarbij ging het om een zeer divers deelnemersveld: winkels, scholen, (bedrijfs-)restaurants, buurthuizen, markten en bijvoorbeeld NS haakten aan met een grote variëteit aan activiteiten. Een aparte categorie vormden de bijna 400 zorginstellingen en ziekenhuizen die, onder de noemer De Mooie Maaltijd, mee deden aan 'de lekkerste week van het jaar'.

Opvallend is, dat naast de 'vaste waarden' uit de voorgaande edities, zoals proeverijen, open dagen, en schoollunches, dit jaar meer grotere evenementen en smaakfestijnen werden georganiseerd. Vaak met grote aantallen standhouders en exposanten. Ook het 'streekmenu' lijkt aan een opmars bezig, net als kookworkshops bij restaurants en kookstudio's.

Ambachtelijkheid
Eén van de kenmerkende aandachtspunten van de Week van de Smaak betreft de ambachtelijke productie en bereiding van eten (dat daarnaast bij voorkeur uit de eigen regio komt, seizoensgebonden en duurzaam is). Deze focus laat zich allereerst gelden in de jaarlijkse Helden van de Smaak verkiezing, dit jaar gericht op 'ambachtelijke boerenzuivel en -kaas'. Winnaars zijn 'Magdalène en Nico Captein uit Zoeterwoude, die met de productie van de alom geprezen Boeren Goudse Oplegkaas kiezen voor het vasthouden aan ambachtelijke traditie.

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.