Home

Nieuws 336 x bekeken

'Verpakkingsrobot spaart één mankracht uit'

De Lier – Telersvereniging Prominent heeft de verpakkingslijn voor tomaten verder geautomatiseerd met een robot voor het controleren van schaaltjes trostomaten en verpakken in dozen.

Sinds vrijdag draait de robot in het distributiecentrum van Prominent. De installatie spaart het werk van één man uit, maar door lange productiedagen is de besparing groter. De technische levensduur is tien jaar, maar de terugverdientijd aanzienlijk korter, laat fabrikant WPS Horti Systems weten. Het aanschafbedrag wil het bedrijf niet bekend maken.

De laatste maanden zijn uitgebreid tests gedaan in de onderzoeksruimte van WPS Horti Systems. Hoewel Prominent heeft meegewerkt aan de afstemming is de partij geen aandeelhouder of mede-eigenaar van de techniek, zegt WPS-salesmanager Bas van Eerdt.

De robot kan het etiket scannen op fouten en ook de schaaltjes veilig in dozen leggen. Bij de sorteerlijn blijven mensen trossen op schaaltjes leggen. Ook blijft er toezicht op de robot door een operator. Volgens Van Eerdt is een oogstrobot nog geen realiteit.

”We bijten ons er niet op stuk. Het is een stuk complexer om met de robot bij daglicht de kas in te gaan. Daarvoor moet de teelt eerst mobiel gemaakt worden. Wij denken dat zo’n toepassing alleen werkt als de plant in een geconditioneerde ruimte komt met de robot.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.