Home

Nieuws 732 x bekeken

Verkoop paarden belast met 19% BTW vanaf 2012

Nederland is door de EU gedwongen om het BTW-tarief op paarden te verhogen naar 19 procent. Alleen voor slachtpaarden blijft het lage tarief van 6 procent gelden.

De directe aanleiding voor de wetswijziging is een arrest van het Hof van Justitie EU over het btw-tarief op levende dieren. Op basis van de btw-richtlijn kunnen alleen 'levende dieren die gewoonlijk bestemd zijn voor gebruik bij bereiding van levensmiddelen voor menselijke en dierlijke consumptie' onder het 6 procent-tarief worden gebracht.

Nederland is door de Europese Commissie voor het Hof gedaagd omdat in de Wet OB 1968 de levering van rundvee, schapen, geiten, varkens en paarden, ongeacht hun bestemming, onder het 6 procent-tarief worden gebracht. Nederland heeft deze procedure verloren en daarom moet de wet worden aangepast. Gezien het arrest van het Hof is het volgens de staatssecretaris alleen nodig om de generieke toepassing van het 6 procent-tarief voor paarden te beëindigen.

De levering van paarden zal vanaf 1 januari 2012 nog uitsluitend onder het 6 procent-tarief kunnen worden gebracht indien dit met het oog op slachting voor gebruik bij de bereiding van levensmiddelen is.

Meer informatie: Staatssecretaris – Financiën brief 14 juni 2011, nummer DV2011/301M

Of registreer je om te kunnen reageren.