Home

Nieuws 322 x bekeken

'Verband tussen pesticiden en kanker bij Franse boeren'

Parijs – Bij tweederde van de kwaadaardige gezwellen die bij Franse boeren worden geconstateerd, valt een verband te leggen met blootstelling aan de bestrijdingsmiddelen die op het bedrijf worden toegepast. Tumoren maken daarbij 12 procent uit van de beroepsziekten die Franse boeren oplopen.

Dat stelt het nationale netwerk voor de waakzaamheid en preventie van beroepsziekten RNV3P, een organisatie die specialisten op dit gebied bij universiteitsziekenhuizen in heel Frankrijk verenigd. RNV3P is opgezet in het kader van het nationale plan voor de gezondheid op het werk, waarin meer kennis over de risico’s op het werk in het professionele milieu een hoofdrol speelt.

Het netwerk heeft over de periode 2001-2009 118.852 gemelde gevallen van een aan het werk gelieerde ziekte in kaart gebracht en diepgaand geanalyseerd. Bij de helft daarvan was een verband met de beroepsuitoefening een mogelijke oorzaak. Daarbij gaat het met name om blootstelling aan asbest in de bouw en aanverwante sectoren.

In de agrarische sector vertegenwoordigen tumoren 12 procent van de ziekten die verband houden met werk. Tweederde van de tumoren wordt geassocieerd met een beroepsmatige blootstelling aan pesticiden, aldus RNV3P.

Of registreer je om te kunnen reageren.