Home

Nieuws

Veiling waarschuwt voor paniekreacties na Ehec

Sint Katelijne Waver – De Belgische glastuinbouw moet niet uit paniek grote veranderingen doorvoeren na de Ehec-crisis.

Dat stelt de Mechelse veiling in het ledenblad. In het voorwoord stelt voorzitter Leo Baestaens dat vertrouwen gehouden moet worden in het Belgische afzetmodel ’dat in het verleden de beste is gebleken’. Hij wijst daarmee op de discussie in Belgie over het kloksysteem. Er gaan stemmen op dat een kloksysteem te kwetsbaar is bij crises.

Ook waarschuwt de veiling tomatentelers niet massaal de toevlucht te nemen tot nicheproducten. Bij productie van types als San Marzano, Coeur de Boeuf en cockailtomaatjes bleek de prijs stabieler in de Ehec-crisis. ”Menig teler heeft dan ook plannen om, naar volgend jaar toe, zich op één van deze alternatieve tomatentypes te richten. Het gevaar ontstaat hierdoor dat er een overaanbod van deze nicheproducten zal zijn met alle gevolgen van dien”, schrijft de afzetorganisatie. Ook in Nederland ziet de veiling zo’n verschuiving.

Of registreer je om te kunnen reageren.