Home

Nieuws 363 x bekeken 1 reactie

Veehouder begint petitie tegen opzegging pacht

Baarn - Melkveehouder Gijs Evers uit Baarn is een internetpetitie begonnen tegen het besluit van Staatsbosbeheer om de pacht van zijn terrein op te zeggen.

Dat meldt RTV Utrecht. De natuurorganisatie deed dat omdat de boer al jaren een paardenpension houdt op het landgoed, terwijl hem steeds is gezegd dat dat tegen de pachtregels is, aldus Staatsbosbeheer. De IJslandse paarden hebben een recreatieve functie en dat past niet bij zijn melkveebedrijf.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Het lijkt me afhankelijk van het aandeel pension t.o.v. melkveehouderij in relatie tot het gehele bedrijf. Destijds was het heel normaal om een tweede (bedrijfs)-tak te beginnen om de totaalexploitatie economisch rond te krijgen en te houden. Ook in een pachtsituatie is dat heel gewoon; immers verpachters hebben belang bij een gezonde bedrijfsvoering overeenkomstig de bestemming van de grond; mede teneinde de pachtgelden te kunnen blijven voldoen. Het wordt natuurlijk anders wanneer het melkveegedeelte en daarmee het vol te melken quotum zo gering is dat er geen sprake meer is van agrarisch gebruik van de grond en zeker wanneer verpachter legitieme reden heeft om aan te nemen dat het gepachte niet meer wordt gebruikt overeenkomstig de agrarische bestemming. Pachter had destijds een uitspraak van de pachtkamer kunnen vragen en daarmee vastlegging van de overeenkomst kunnen vorderen. Naar mijn idee was dat sterker geweest, alhoewel verpachter toch zeker voldoende steekhoudende argumenten moet hebben om in zijn vordering te slagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.