Home

Nieuws 234 x bekeken

Veegerelateerde MRSA stabiliseert zich

Bilthoven – Het niveau van veegerelateerde (v)MRSA-bacteriën is gestabiliseerd. Dit staat in het recent verschenen Infectieziekten Bulletin van het RIVM.

Nadat v-MRSA in 2004-2005 werd herkend volgde een sterke toename, maar het niveau van v-MRSA is sinds 2010 gestabiliseerd. Het RIVM kreeg in 2010 ook minder v-MRSA monsters binnen voor onderzoek (1.245 in 2010 tegen 1.249 in 2009). Het RIVM onderzocht wel meer monsters van niet veegerelateerde MRSA (2.013 in 2010 tegen 1.723 in 2009).

Nederland heeft samen met Noorwegen en Zweden de laagste besmettingsaantallen van MRSA in Europa, maar juist de v-MRSA bacterie vraagt veel aandacht de komende tijd. Dit komt doordat v-MRSA steeds vaker opduikt bij mensen die geen direct contact hebben met dieren.

Tevens is duidelijk geworden dat de v-MRSA minder goed overdraagbaar is van mens op mens. Daarentegen is deze variant van MRSA steeds vaker resistent voor diverse klassen van antibiotica (multiresistent) en juist deze multiresistente bacteriën zorgden recentelijk voor de uitbraken in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Of registreer je om te kunnen reageren.