Home

Nieuws

Varkens minder bevattelijk voor vogelgriepvirussen dan gedacht

Lyngby - Varkens zijn geen grotere risicofactor voor het ontstaan van nieuwe gevaarlijke vogelgriepvirussen dan bijvoorbeeld mensen of kippen.

Dat beweert het Deense onderzoeks- en voedselcontroleinstituut DTU Veterinærinstitut op basis van een studie. Conclusie is dat varkens niet zoals werd aangenomen vogelgriepvirussen in de bovenste delen van de luchtwegen binden. De bindingsplekken voor deze virussen zitten diep in de longen, in tegenstelling tot varkensgriepvirussen die wel bovenin de luchtwegen vast blijven zitten.

Het risico dat de verschillende virussen bij elkaar komen en tot nieuwe en mogelijk nog gevaarlijkere virussen muteren is zo bekeken kleiner dan gedacht, aldus een vrijdagg gepubliceerde mededeling van het instituut. Het risico bestaat wel, maar met name in ontwikkelingslanden waar varkens en pluimvee vaak dicht bij elkaar worden gehouden. De resultaten van de studie, die mede werd gefinancierd door de Deense varkenshouderij, zijn uitvoerig gepubliceerd in Virology Journal.

Of registreer je om te kunnen reageren.