Home

Nieuws 249 x bekeken

VWA kan perenteler niet vinden in zaak chlormequat

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de teler van een partij peren met chlormequat nog niet gevonden. Vorige week deed Slowakije melding van een partij Nederlandse peren met te hoge gehaltes van deze verboden groeiremmer.

De gevonden waardes van 1,5 milligram per kilo product duiden op recent gebruik, maar de herkomst blijkt moeilijk te achterhalen. ”Slowakije heeft wel informatie gegeven, maar het is niet duidelijk om welke teler het gaat. De tussenhandelaar heeft van verschillende telers afgenomen en het is nu duidelijk van wie de peren afkomstig zijn.”

De VWA blijft doorzoeken naar de herkomst. In levensmiddelenwetgeving is vastgelegd dat een traceringsysteem binnen een vastgestelde tijd de herkomst moet kunnen aanduiden. Dat systeem lijkt nu niet goed te werken.

Het is niet duidelijk wat er gebeurt als de betroffen teler niet wordt gevonden. ”Daar willen we niet op vooruit lopen”, aldus de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.