Home

Nieuws

VWA: bedrijven achter peren met residu bekend

Den Haag – De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) weet welke leverancier en teler verantwoordelijk zijn voor de levering van een partij peren met het residu chloormequat aan Slowakije.

Vrijdag maakte de Slowaakse controleautoriteit melding bij het Europese systeem RASFF. Er zou 1,5 milligram van het middel chloormequat, een plantengroeiregelaar, op een partij Nederlandse peren zijn aangetroffen. De hoeveelheid is ruim boven de Europese norm.

De VWA wil niet zeggen om welke bedrijven het gaat. Wel geeft de VWA aan dat er serieus gekeken wordt naar de mogelijkheid dat de peren zijn besmet tijdens de toepassing van het middel op graan. Officieel is in de Europese richtlijn opgenomen dat het middel alleen toegestaan is op graan.

De laatste melding van het middel op peer dateert van 26 september 2009. Destijds ging het om partijen Conference-peren uit België die door Groot-Britannië werden onderschept.
Volgens bronnen in de sector gaat het om een incident en komt het middel sporadisch voor op peer. De VWA gaat partijen van het bedrijf bemonsteren om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding.

Of registreer je om te kunnen reageren.