Home

Nieuws

VVD: stop fiscale voordelen foute actiegroep

Den Haag – Actiegroepen en goededoelenorganisaties die de wet overtreden, moeten voor 5 jaar worden uitgesloten van belastingvoordelen. Dat vindt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

Tijdens de komende behandeling in de Tweede Kamer van het belastingplan gaat hij dit voorstel doen, waarbij hij wordt gesteund door PVV’er Roland van Vliet. Een woordvoerder van de VVD-fractie bevestigde maandag een bericht in De Telegraaf hierover.

De VVD wijst onder meer naar Greenpeace, dat onlangs op het spoor actievoerde tegen een kernafvaltransport. Actievoerders van die organisatie groeven vorige week een gat tussen de bielzen van de treinrails, voorafgaand aan een kernafvaltransport van de kerncentrale Borssele naar Frankrijk. Justitie sluit niet uit dat het treinverkeer daardoor gevaar heeft gelopen en laat onderzoek doen wat de gevolgen hadden kunnen zijn.

Als de rechter dit soort acties veroordeelt, moeten dergelijke organisaties fiscale voordelen voor 5 jaar missen, oordeelt Huizing.

Voor donateurs is het fiscaal aantrekkelijk om goede doelen te steunen, maar ook ontvangende organisaties hoeven geen belasting te betalen over de schenkingen die ze krijgen. Volgens de VVD gaat het in totaal om vele tientallen miljoenen euro’s belastingvoordeel per jaar. Met deze regelingen wil de overheid goede acties stimuleren.

De VVD vindt dat prima, maar als een organisatie door de rechter op de vingers is getikt, moeten deze voordelen tijdelijk worden ontnomen. ”We willen wetsovertreders niet belonen”, vat de VVD-zegsman het voorstel samen.

Of registreer je om te kunnen reageren.