Home

Nieuws

Uralkali voert productie kali scherp op

Perm – Uralkali heeft in de eerste negen maanden van 2011 8,06 miljoen ton kali geproduceerd, 4 procent meer dan een jaar eerder.

Het bedrijf is van zins de productie van kali nog verder op te voeren. Ook de concurrentie schroeft de productie van kali op. Op termijn kan dat een lagere prijs voor kunstmest op basis van kali opleveren, maar hierover zijn meningen verdeeld.

Uralkali heeft momenteel een productiecapaciteit van 13,3 miljoen ton, maar is van plan de productie voor 2015 op te voeren tot 17,1 miljoen ton. Het bedrijf, eigendom van de flamboyante miljardair Suleiman Kerimov, wil ook groeien door overnames. Het Wit-Russische Belaruskali wordt daarbij genoemd.

In China neemt de productie volgens een bericht van persbureau Bloomberg de komende jaren toe van 6 tot 13,4 miljoen ton. Volgens de Chinese associatie van kunstmestproducenten dreigt in de jaren van 2012 tot en met 2014 overcapaciteit. China heeft een behoefte van zo’n 11 miljoen ton kali.

De Chinese importvraag zette lang de prijs, maar kan dus wegvallen. De Amerikaanse marktleider PotashCorp dat de Chinese productie nu geen 6 maar slechts 4 miljoen ton beslaat. Het bedrijf denkt dan ook dat geen overcapaciteit dreigt. Volgens de Europese marktleider, het Duitse K+S, denkt aan robuuste prijzen over de middellange termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.