Home

Nieuws 246 x bekeken 1 reactie

Unilever heeft kritiek op biobrandstoffen, wil Marshallplan honger

Amsterdam – Wereldwijd moet een Marshallplan ter waarde van 80 miljard dollar (57 miljard euro) worden opgetuigd om honger de wereld uit te helpen.

Steun aan eerste generatie biobrandstoffen moet worden stopgezegd. Dat heeft topman Paul Polman gezegd tijdens de conferentie Ontwikkelingssamenwerking en Bedrijfsleven.

Polman stelt dat bedrijven intensief moeten samenwerken met overheden en instituties als de Wereldbank en het IMF. Polman wees op de gewelddadige revoluties in Arabische landen, die het gevolg zijn deels van een gebrek aan economische ontwikkeling en transparante markten.

Polman benadrukte in Amsterdam dat bedrijven alleen de last niet kunnen dragen en dat overheden misschien moeten ophouden de voedselmarkt te verstoren door biobrandstoffen op basis van voedingsgewassen te ondersteunen. Het geld zou naar duurzame alternatieven moeten gaan, aldus Polman.

De Rabobank was eerder ook kritisch op eerste generatie biobrandstoffen, maar oliemaatschappij Shell investeert juist groot in bio-ethanol op basis van suikerriet in Brazilië. Volgens Shell is slechts enkele procenten van het wereldwijde landbouwareaal in gebruik ten behoeve van brandstofproductie.

Unilever heeft de doelstelling de omzet binnen afzienbare tijd te verdubbelen tot 40 miljard euro. Circa de helft van de omzet wordt met de verkoop van voeding bereikt, de andere helft met onder meer cosmetica, shampoo en wasmiddelen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    denker,

    In de V.S.de veruit grootste maisproducent ter wereld gaat er al 40 %van het maisareaal in bioethanol ,en 10% van de sojabonen in biodiesel .Als deze bioethanol ook 40% van het aardolieverbruik kon vervangen was het een goede zaak ,maar het is slechts een schamele 2%.dus het kost meer dan het opbrengt Niemand komt met een goed onderbouwde duurzaamheids berekening over bioethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.