Home

Nieuws 176 x bekeken

Terugbetaling voor gastransport valt tegen

Den Haag - De beheerder van het landelijke gastransportnet GTS (Gasunie Transport Services) moet zijn klanten 400 miljoen euro terugbetalen.

In de periode tussen 2006 en 2011 zijn te hoge tarieven vastgesteld voor het transport en de komende jaren moet dat worden verrekend. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) woensdag bekendgemaakt tot verbazing van de grootverbruikers, die dat bedrag laag vinden.

"Dit roept veel vragen op,'' zegt algemeen directeur Hans Grünfeld van de VEMW, de organisatie van grootverbruikers van energie. ,,In mei ging de NMa nog uit van 1,1 miljard. Daartussen gaapt dus een gat van 700 miljoen.''

De gastransporttarieven moesten opnieuw worden vastgesteld na een rechtszaak die was aangespannen door de VEMW. Of deze organisatie weer naar de rechter stapt is nog onduidelijk. De VEMW heeft 6 weken de tijd om in beroep te gaan.

De consument kan indirect profiteren van de terugbetaling van 400 miljoen euro, maar er is geen reden om zich rijk te rekenen. Ongeveer de helft van het gas uit ons land wordt uitgevoerd en van de 400 miljoen zal dus zo'n 200 miljoen neerslaan bij buitenlandse ondernemingen. Van de resterende 200 miljoen zal ongeveer de helft ten goede komen aan de zakelijke grootverbruikers. Voor de huishoudens zou het dus nog gaan om zo'n 100 miljoen in de periode van 2010 tot en met 2013.

Hoewel het bedrag dat moet worden terugbetaald fors naar beneden is gegaan, wijst GTS erop dat het besluit van de NMa negatief uitpakt voor de bedrijfsinkomsten. Ook GTS buigt zich nog over de zaak en bepaalt dan of de onderneming in beroep gaat. Volgens de NMa heeft GTS met het nieuwe tarief nog voldoende ruimte voor investeringen in de infrastructuur. Dat is belangrijk voor een sterke positie van Nederland als gasland, aldus een woordvoerster.

Of registreer je om te kunnen reageren.