Home

Nieuws

Telersinitiatief wil snel onderzoek naar samenvoeging afzetpartijen

Den Haag – De telersinitiatiefgroep STAP wil dat er nog in 2011 onderzoek komt naar de mogelijkheden om afzetpartijen samen te voegen.

Ook moet horizontale bundeling zo snel mogelijk verder uitgewerkt worden. Dat blijkt uit het rapport Versterken Afzet Groenten. Het realiseren van een samenvoeging van afzetpartijen kan volgens de initiatiefnemers ‘heel snel gaan’. “Als telers achter onze plannen gaan staan, zullen uitvoerende organisaties actie moeten ondernemen”, aldus voorzitter Jan Zegwaard.

Hij denkt dat het een illusie is om alles onder één noemer te scharen. “De markt zal dat nooit accepteren, we moeten op zoek naar andere oplossingen.” Volgens Zegwaard moet ook niet gedacht worden aan een 100 procent horizontale bundeling van product. “Wel blokken, bijvoorbeeld van 60, 30 en 10 procent.”

In die lijn is hij positief over de stap die Coforta-telers hebben gezet richting Fresq. Paprikatelers zouden op deze manier een blok kunnen vormen, waarbij ze 40 procent van het marktaandeel in handen hebben. “Als zij de stap naar Fresq doen en met de leden van Fresq de verkoop arrangeren, dan is dat een goede stap”, aldus Zegwaard. Hij denkt dat door de stap van de Coforta-telers de deur is opengezet naar andere toenaderingspogingen, waarbij partijen tot nauwe samenwerking komen. “De draagkracht onder telers is vrij groot.”

STAP wil telers in bundelingspogingen niet dicteren. “Er zijn verschillende wegen mogelijk. Het is maar net hoe partijen elkaar gaan vinden, elk huwelijk is anders.”

Of registreer je om te kunnen reageren.