Home

Nieuws 209 x bekeken

Subsidie voor onderzoek complicaties aardwarmte

Pijnacker – Twee kwekers gaan onderzoek verrichten naar de mogelijkheid om bijproducten van aardwarmte te scheiden, ze worden daarbij voor een belangrijk deel ondersteund door de Rabobank.

Doel van het onderzoeksproject is om in beeld te brengen hoe bijvangsten als olie, gas, zand of zout de aardwarmtebron kunnen vervuilen. Daardoor liepen dit voorjaar bij twee aardwarmteboringen, bij het tomatenteeltbedrijf van de gebroeders Duijvestijn en de plantenkwekerij van Leon Ammerlaan, de kosten flink op. Ook zorgden de complicaties voor een flinke vertraging.

De telers worden in hun onderzoek ondersteund door de Rabobank. Daarvoor hebben de telers inmiddels een contract ondertekend. De bijdrage voor het project komt voor het grootste gedeelte uit het projectenfonds van de Rabobank. Ook de Rabobank Westland en Zuid-Holland Midden leveren een kleine bijdrage.

Volgens de Rabobank dient de ontwikkeling van aardwarmte als energiebron zowel een economisch als maatschappelijk belang. Daarbij wordt gewezen op de sterke schommeling van gasprijzen. ”Aardwarmte zorgt voor een stabiele energieprijs voor lange termijn op een acceptabel niveau”, aldus de Rabobank.

Ook hoopt de financier zo lessen te trekken voor toekomstige boringen, zodat eventuele complicaties bij andere boringen zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden.
De betreffende telers hopen op 1 januari 2012 weer operationeel te zijn en hun boringen naar aardwarmte te kunnen hervatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.