Home

Nieuws 270 x bekeken

Stap: Eerst kennis, dan actie

Den Haag – De Stichting ter bevordering van Afzet Glasgroenten (Stap) richt zich in eerste instantie op het aanjagen van kennis bij glasgroentetelers over de huidige afzetsituatie, alvorens het stappen gaat zetten in concrete afzetbundeling.

Volgens de initiatiefnemers zijn veel problemen waar de sector momenteel mee te maken heeft te herleiden uit gebrek aan kennis bij telers over de afzetmarkt en de werking van de keten. Dat bleek tijdens de presentatie donderdag van de uitkomst van het onderzoek dat in opdracht van Stap is uitgevoerd, in samenwerking met Rijnconsult.

Ook de diverse bundelingsinitiatieven, zoals het vormen van APO’s, zouden hierdoor in het verleden zijn stukgelopen. ”Dit is vanuit besturen in gang gezet, telers haakten af op basis van te weinig kennis. Men had er geen gevoel bij.”

Stap spreekt over ’een bak aan informatie’ die voor telers beschikbaar is, maar zelden in een heldere analyse is samengevat. In het rapport doet Stap dat wel. Een van de bekende conclusies is dat het productievolume is blijven stijgen, terwijl de productiewaarde juist sterk is gedaald.

Het traditionele veiling- en kostprijsdenken moet overboord. Naar schatting bezoeken 400 telers de georganiseerde bijeenkomsten van Stap. Volgens de initiatiefnemers staat het merendeel van de telers inmiddels achter de plannen. De initiatiefgroep wil op korte termijn onderzoek naar de samenvoeging van afzetorganisaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.