Home

Nieuws

Sarkozy: euro-problemen in november opgelost

Berlijn - De eurolanden moeten hun problemen uiterlijk begin november hebben opgelost, voor de bijeenkomst van de G20-landen in Frankrijk.

Dat zei de Franse president Nicolas Sarkozy zondag na overleg met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De twee leiders zeiden uiterlijk aan het einde van deze maand met nieuwe voorstellen te komen om de crisis aan te pakken. Het zou naar verwachting gaan om voorstellen voor de herkapitalisatie van banken, voor een betere coördinatie van de economische maatregelen in de eurozone en nieuwe plannen voor hulp aan Griekenland.

Volgens Merkel staan beide landen klaar om banken te steunen, maar moet dat wel ordelijk verlopen ,,Duitsland en Frankrijk willen dat gelijke criteria worden toegepast, criteria die door alle partijen worden geaccepteerd. Wij zullen aan alle relevante autoriteiten vragen of dat wat wij doen ook duurzaam is'', aldus Merkel.

De twee belangrijkste eurolanden merkten ook op dat ze ,,belangrijke aanpassingen'' wilden doorvoeren aan Europese verdragen. Sarkozy liet weten een grotere integratie van de eurozone na te streven. Merkel voegde er aan toe dat ,,het doel is om een meer bindende samenwerking tussen de landen van de eurozone te bereiken'' om op deze manier te voorkomen dat sommige landen te veel geld uitgeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.