Home

Nieuws

Rutte noemt akkoord een hele grote stap

Brussel - Premier Mark Rutte heeft het bereikte akkoord over een allesomvattende aanpak van de Europese schuldencrisis bestempeld als van groot belang. ,,We hebben een hele grote stap gezet op ieder van de onderwerpen'', aldus de premier donderdagochtend in Brussel na afloop van de top van de 17 eurolanden en het daaraan voorafgaande overleg van alle 27 EU-lidstaten.

,,We hebben de goede besluiten genomen'', stelde Rutte. Hij verwees onder meer naar de afspraken over strengere begrotingsdiscipline.

De premier prees zich gelukkig met een passage in de slottekst waarin staat dat de lidstaten zich zullen houden aan de aanbevelingen van de Europese Commissie om financiële stabiliteit en economische groei te bevorderen. Ook wil de commissie de rol van de verantwoordelijke commissaris versterken met scherper toezicht en extra handhaving. Dat is op verzoek van Nederland in de tekst opgenomen, aldus Rutte.

Ook over de verdere redding van Griekenland zijn afspraken gemaakt. Onder meer over de afwaardering die banken en verzekeraars op hun Griekse leningen moeten nemen, zodat Athene 100 miljard euro kwijtraakt van zijn schuldenberg van zo'n 350 miljard. Volgens Rutte zijn de afspraken voldoende om de schuld van het Zuid-Europese land beheersbaar te houden.

Hij verwelkomde ook de versterking van het noodfonds voor zwakke eurolanden. ,,Dat heeft nu de slagkracht van een bazooka gekregen'', aldus Rutte.

De premier sprak over een goede atmosfeer tijdens de gesprekken met collega-leiders. ,,Het zijn allemaal professionele mensen met wel ieder zijn opvattingen'', aldus de premier doelend op de lange duur van het overleg.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.