Home

Nieuws 184 x bekeken

Rutte: korte en lange termijn oplossen

Brussel - De regeringsleiders van de Europese Unie moeten zondag zowel afspraken maken voor de korte als de lange termijn. Dat zei minister-president Mark Rutte zondag bij aankomst van de EU-top in Brussel.

"We hebben problemen op te lossen op de korte termijn die geloofwaardig zijn en tegelijkertijd moeten we proberen met oplossingen te komen die voorkomen dat die situatie opnieuw kan ontstaan'', aldus de premier die zijn ergernis over het probleem niet onder stoelen of banken schoof. ,,Ik erger me er ook aan dat we dit probleem überhaupt op tafel hebben, maar we kunnen ook niet in het belang van Nederland zeggen 'we laten het in de modder wegzakken''', aldus Rutte, die doelde op de situatie in Griekenland.

Of Nederland daarbij fors inzet op de voorstellen van het invoeren van een speciaal bevoegde eurocommissaris of deze wens bereid is te laten varen, wilde Rutte niet zeggen. ,,We moeten met strakke afdwingbare afspraken komen. Dat is in het belang van u en mij.''

Nederland wil dat er harde afspraken worden gemaakt om landen te dwingen zich te houden aan begrotingsregels. Het kabinet voelt niets voor afspraken tussen landen onderling.

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken hield zaterdag nog een slag om de arm over de haalbaarheid van een speciale eurocommissaris. ,,Het gaat ons om het principe van het afdwingbaar maken en hoe je dat baasje dan noemt, dat is vers twee.''

De Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde bij aankomst in Brussel dat grote besluiten zondag uit zullen blijven. ,,We bereiden de top van woensdag voor'', aldus Merkel. Het gaat om complexe onderwerpen, aldus de bondskanselier die de vergroting van het Europees noodfonds EFSF als voorbeeld van de onderhandelingen gaf.

De regeringsleiders van de Europese Unie zitten zondagochtend bijeen. In de middag is er een aparte vergadering voor de leiders van de 17 eurolanden.


Of registreer je om te kunnen reageren.