Home

Nieuws 157 x bekeken 1 reactie

Rusland verliest mogelijk interesse in WTO

Moskou – De Russische regering suggereert dat toetreding tot de WTO misschien niet meer zo relevant is. Het land wordt bij de toelatingsprocedure gedwarsboomd door de Georgië.

Premier Vladimir Poetin kondigt aan met bedrijven in gesprek te gaan over nut en noodzaak van toetreding tot de WTO. Russische toetreding tot de WTO kan grote gevolgen hebben voor de handel in agrarische producten.

”Misschien is de WTO een stervende entiteit”, aldus Poetin tijdens een conferentie in Moskou. Poetin zei ook dat verontwikkelde economieën in het wereldhandelsoverleg laten zien liever hulp te geven aan ontwikkelingslanden dan de landen open handel aan te bieden.

Het lijkt een sneer naar de EU en VS, leidende spelers in de wereldhandel. Poetin zei het nut van een op regels gebaseerd handelssysteem te begrijpen, maar stelt vast dat de wereld al 10 jaar wacht op een nieuw wereldhandelsverdrag, en dat wanneer een land zaak maakt na overtreding van de regels, de procedures jaren kunnen lopen.

Rusland werkt in de eigen regio aan integratie met Wit-Rusland en Kazachstan en in mindere mate naties als Tadzjiekistan en Oezbekistan. De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, John Beyrle, stelt in een brief aan de krant Kommersant dat de VS er veel aan gelegen is Rusland binnen de WTO te halen.

Vorig jaar baarde Rusland opzien door de export van tarwe te verbieden. Deze week kondigde het land aan de export van tarwe te gaan belasten omdat de graanvoorraad voor Rusland anders gevaarlijk klein wordt. Rusland wordt gezien als logische markt voor onder meer kaas en varkensvlees uit de Europese Unie. In beide categorieën is Rusland verre van zelfvoorzienend.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tis maar net wat hem het beste uitkomt!

Of registreer je om te kunnen reageren.