Home

Nieuws

Rosenthal kaart handelsbelemmering Japan aan

Den Haag - Japan moet eerst de handelsbelemmeringen met Europa opheffen voordat er met succes kan worden onderhandeld over een vrijhandelsakkoord tussen het land en de Europese Unie.

Die boodschap bracht minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken de afgelopen dagen over tijdens een bezoek aan zijn Japanse collega Koichiro Gemba.

Kalfsvlees
Rosenthal is positief over de lang gekoesterde wens van Japan. Maar Nederland en de andere EU-lidstaten stellen als voorwaarde dat Japan eerst serieus werk maakt van het wegnemen van de huidige handelsbelemmeringen. Daardoor kan Nederland bijvoorbeeld sinds de uitbraak van BSE geen kalfsvlees meer naar Japan exporteren.

Tuinbouwmissie
Rosenthal bracht tijdens de tweedaagse reis ook een bezoek aan het gebied dat in maart werd getroffen door een zware aardbeving en een allesverwoestende tsunami. Een Nederlandse tuinbouwmissie gaat nog dit jaar naar het getroffen gebied bij de stad Sendai in het noordoosten van het land. De Nederlandse deskundigheid op het gebied van watermanagement en land- en tuinbouw kan worden ingezet bij de opbouw van de verwoeste landbouwgebieden, aldus Rosenthal.

Zijn Japanse collega kondigde verder aan zich te willen inzetten om het Japans-Nederlands programma ter verwerking van het oorlogsverleden te verlengen. Dat project maakt historisch onderzoek mogelijk en stimuleert de uitwisseling van ex-krijgsgevangenen en kinderen van Nederlandse of Indonesische vrouwen en Japanse mannen, aldus Buitenlandse Zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.