Home

Nieuws

Recordaantal meldingen over voedselveiligheid

Brussel – Het Europese snelle meldingssysteem (RASFF) heeft vorig jaar 8 procent meer meldingen binnengekregen, Dit is een record.

Via het meldingssysteem kunnen EU-lidstaten snel alarm slaan indien er ergens in Europa een levensmiddel of gebruiksartikel is aangetroffen dat een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid op kan leveren.

In 2009 kwamen achtduizend meldingen binnen. Vorig jaar was dit 8 procent meer (8.582 meldingen). De stijging in het aantal meldingen komt vooral omdat geïmporteerde groente en fruit sinds 2009 strenger wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen.

Voornamelijk mango’s, bananen, aubergines, courgettes en peren die uit bepaalde derde landen worden geïmporteerd bevatten vaak nog te hogere residuen van bestrijdingsmiddelen.

Twee derde van de meldingen die RASFF vorig jaar behandelde ging over producten die binnen de EU werden verhandeld. Bij de meeste meldingen betreft het giftige schimmels in voer (mycotoxinen), zware metalen, stoffen die allergische reacties veroorzaken en ziekteverwekkende bacteriën zoals e. coli en Salmonella. De rest van de meldingen gaat over producten die Europa uit niet-EU landen importeerde. De meeste problemen hierbij waren ziekteverwekkende bacteriën, pesticide residuen, zware metalen en illegale voedingsingrediënten.

In 2010 werden negentien meldingen gedaan van residuen van ivermectine in rundvlees uit Brazilië. Italië was het eerste land dat hier melding van maakte, daarna volgde ook andere EU-landen. De hoge residuen van ivermectine werden gevonden in bevroren gekookt rundvlees dat voor producten in blik was bestemd. Dioxine en dioxine-gerelateerde PCB’s werden tientallen keren gemeld, met als hoogtepunt het dioxineschandaal in Duitsland, waarbij dioxine in vet was gevonden dat voor veevoer bestemd was.

Of registreer je om te kunnen reageren.