Home

Nieuws

Recordaantal bedrijven boven minimuminkomen

Den Haag - Door het herstel van resultaten in de land- en tuinbouw in 2010 blijft driekwart van de bedrijven boven de minimuminkomensnorm van 22.000 euro.

Dat is een record sinds het begin van deze eeuw, stelt het Landbouweconomisch instituut LEI in haar berekening in de Agri-Monitor. Bleef in 2009 nog 45 procent van de bedrijven onder deze norm, dat was vorig jaar dus 25 procent. Het LEI signaleert dat vooral grotere bedrijven met een jongere ondernemer meer dan 22.000 euro verdienen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat inkomsten buiten bedrijf belangrijk zijn. Als die niet worden meegeteld blijft maximaal 40 procent onder de norm voor het minimuminkomen van 22.000 euro.
De inkomens voor dit jaar zullen waarschijnlijk scherp dalen. De Belgische Boerenbond maakte voor België juist vrijdag bekend een daling van het gemiddelde inkomen van 50 procent te verwachten.
Nederlandse akkerbouwers hadden in 2010 met 83.000 euro per onbetaalde arbeidskracht het hoogste inkomen uit bedrijf, gevolgd door leghennenhouders die 65.000 euro inkomen hadden. Glasgroentebedrijven hadden een negatief inkomen van 2.000 euro uit het bedrijf. Melkveehouders verdienden gemiddeld 26.000 euro per arbeidskracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.