Home

Nieuws

Record EU-export varkensvlees

Brussel – De 27 Europese lidstaten voerden in augustus van dit jaar een recordhoeveelheid van 289.000 ton varkensvlees uit. Daarmee is het vorige record van 285.000 ton in september 2010 verpulverd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De vraag naar varkensvlees is goed op de wereldmarkt. De Europese landen profiteren daarvan door meer te exporteren naar derde landen. Bovendien helpt de daling van de koers van de euro ten opzichte van de dollar. Daardoor werd Europees varkensvlees goedkoper ten opzichte van vergelijkbare Amerikaanse producten.

Ondanks de sterke dollar wisten Amerikaanse varkensvleesbedrijven in augustus van dit jaar ook meer van hun producten naar derde landen te brengen. Hun export kwam in die maand uit op 186.000 ton. Dat is geen record. In mei 2008 ging 196.000 ton varkensvlees uit Amerika naar andere werelddelen.

De Europese landen exporteerden dit jaar tot en met augustus bijna 2,05 miljoen ton varkensvlees. Dat is 23,4 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Toen ging 1,66 miljoen ton uit Europa naar de wereldmarkt.

Rusland blijft dit jaar de belangrijkste afnemer van Europese producten. Het land bestelde bijna 561.000 ton. Hongkong en China komen sterk opzetten als afnemers van Europese varkensvleesbedrijven. Zij bestelden respectievelijk 338.000 en 221.000 ton. Dat is 35 tot 95 procent meer dan vorig jaar.

De Verenigde Staten verviervoudigden hun uitvoer naar China met een leverantie van 189.000 ton. De Amerikaanse export naar Hongkong halveerde daarentegen bijna naar 66.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.