Home

Nieuws

Rabobank: veiling kassen is geen koopjesjacht

Utrecht – De Rabobank ontkent dat er sprake is van een koopjesjacht bij de veiling van glastuinbouwbedrijven, maar geeft wel aan dat de lage openingsbedragen veel gegadigden trekken.

Dat komt de uiteindelijke verkoop ten goede, aldus afdelingsdirecteur Akker- en Tuinbouw, Dick Oosthoek. Hij spreekt van een geslaagde afloop van de veiling in september, waarbij zeven van de tien geveilde bedrijven werden verkocht.

De belangstelling van bedrijven om deel te nemen aan de veiling was in september al groot. Dat is de reden dat de Rabobank in samenwerking met DTZ Zadelhoff in december een vervolg geeft aan de veiling. Het zal dit keer met name gaan om bloemenbedrijven, aldus Oosthoek.

Hij ontkent dat de verkoop via de veiling koopjesjagers aantrekt. ”Dat was juist de situatie vóór die tijd.” Het feit dat er ook oud-ijzerboeren zijn die belangstelling hebben getoond, draagt er volgens Oosthoek ook aan bij dat er overtollig glas uit de markt verdwijnt. ”Een bedrijf in de lucht houden in december, met verwarming, kost ook een hoop geld.”

Oosthoek geeft aan dat de belangstelling van kopers groter is dan verwacht. ”De alternatieve aanwendbaarheid van de bedrijven blijkt groter dan wij dachten, wat inhoudt dat er ook gegadigden zijn die andere teelten willen beginnen in de bestaande kas.”

De voorbereidingstijd voor deelnemende bedrijven is dit keer langer dan in september om bedrijven gelegenheid te geven om de financiering te regelen en het bedrijf goed door te lichten. Ook eventuele bieders krijgen langer de tijd om zich op de veiling voor te bereiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.