Home

Nieuws

Prijs fijne trostomaat op niveau 2010

Zoetermeer – De fijne trostomaten uit Nederland leverden op de Duitse groothandelsmarkten dit jaar vergelijkbare prijzen op als in 2010.

Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw. De prijslijn volgt na de Ehec-affaire in juni vrijwel het niveau van 2010, maar ligt ruim boven dat van 2009. De Duitse groothandel vroeg voor grove Nederlandse trostomaten wel duidelijk lagere prijzen dan 2010 en 2009. Een handelaar reageert verrast. “Ook bij fijne trostomaten was veel prijsdruk. Wel kan ik me voorstellen dat de telers van fijne trostomaten iets minder hebben geleden.”

Een teler noemt het niet heel verrassend. “2010 was een heel matig jaar voor fijne trostomaten. Het klopt dat het prijsverschil daardoor dit jaar minder groot is dan bij grove trostomaten, maar daar was afzetjaar 2010 wel een stuk beter.” Per vierkante meter is de omzetachterstand bij grovere trostomaten dit jaar veel groter dan bij fijne trostomaten. Volgens de teler is de markt voor fijne trostomaten kwetsbaarder. “Het verschil met evenwicht tussen vraag en aanbod en overaanbod lijkt maar een paar hectare. Ook is supermarkt van groter belang. Je kunt niet nog makkelijk naar andere kanalen afzetten bij overaanbod.”

Of registreer je om te kunnen reageren.