Home

Nieuws 171 x bekeken

President Argentinië vrijwel zeker herkozen

Buenos Aires - De centrumlinkse president van Argentinië, Cristina Fernández de Kirchner, stevent in de presidentsverkiezingen van zondag af op een herverkiezing.

Volgens recente peilingen kan de 58-jarige kandidate van het peronistische Front voor de Overwinning rekenen op de steun van circa 50 procent van de stemgerechtigden.

De als advocate opgeleide Fernández is de weduwe van het een jaar geleden overleden oud-staatshoofd Néstor Kirchner (2003-2007). In 2007 volgde Férnandez Kirchner op als president van het Zuid-Amerikaanse land.

Ze dankt haar goede positie in de peilingen vooral aan de economische bloeiperiode die Argentinië doormaakt. In de eerste helft van 2011 groeide de economie met ruim 9 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Als belangrijke graanproducent profiteert Argentinië van de sterk gestegen graanprijzen.

Haar belangrijkste rivalen in de stembusgang zijn vermoedelijk de socialist Hermes Binner en Ricardo Alfonsín van de gematigde Verenigde Alliantie voor Sociale Ontwikkeling.

Om in de eerste ronde te kunnen winnen heeft een kandidaat 45 procent of meer van de stemmen nodig. Een score van 40 procent volstaat, als de voorsprong op nummer twee 10 procentpunt of meer is.

Of registreer je om te kunnen reageren.