Home

Nieuws 211 x bekeken

Plannen STAP ook mededingingstechnisch gevoelig

Honselersdijk – In de plannen die de Stichting voor Afzetpositie Producten glasgroenten (STAP) presenteert zullen ook mededingingstechnisch gevoelige elementen zijn opgenomen.

Stichting STAP presenteert woensdagavond de plannen aan telers voor afzetbevordering in de glasgroentensector. Dat is geen definitief plaatje hoe de afzet en eventuele bundeling vormgegeven moet gaan worden. Er worden diverse sporen aan telers voorgehouden, die gevolgd kunnen worden. “Wat we schetsen, zijn de verschillende richtingen die we op kunnen gaan, maar het is nog vloeibaar”, schetst initiatiefgroepslid, Aad van Dijk.

Dinsdag was er al een discussiebijeenkomst in Breda. Deelnemers aan die discussie noemen de contouren van het verhaal dat woensdagavond gepresenteerd wordt 'zeer interessant'. Inhoudelijk gaat het om een verhaal dat de verantwoordelijkheid bij de telers zelf zal neerleggen, schetsen diverse betrokkenen.

Behalve een oproep aan tuinders, zal het ook een duidelijk appél doen op bestuurders en organisaties, schetst voorzitter van de initiatiefgroep, Jan Zegwaard, de situatie. “Het woord macht komt in de plannen niet voor.”

Volgens Van Dijk zijn de plannen tot nu toe goed geheim gehouden. “De reden is dat we willen dat het verhaal overal op dezelfde manier verteld wordt. We hebben geleerd van fouten in het verleden. Iets wat ergens grijs wordt uitgelegd, wordt blauw weergegeven. Dat willen we voorkomen.”

Volgens Zegwaard is het noodzakelijk dat telers achter de plannen gaan staan om het geheel tot een succes te maken. “Wat er mogelijk is en of wij verantwoordelijkheid durven nemen, dat moet blijken. Ook organisaties moeten erachter gaan staan. Anders zullen we als sector een hele moeilijke tijd tegemoet gaan.”

Zegwaard verwacht woensdagavond een grote opkomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.