Home

Nieuws 313 x bekeken 2 reacties

Plan Dalli voor kooi-ei stap in goede richting

Den Haag – De pluimveehouderijsector is gematigd positief over de plannen van eurocommissaris John Dalli. Door vanaf 1 januari legbatterij-eieren enkel nog toe te staan voor de verwerkende industrie in de eigen lidstaat hoopt Brussel de problemen rondom het kooiverbod op te lossen.

Volgens NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel is het voornamelijk van belang dat illegale eieren niet de grens overgaan zodat er oneerlijke concurrentie ontstaat. Het Productschap Pluimvee en Eieren noemt het voorstel van Dalli ’een stap in de goede richting’. Secretaris Clara Hagen van Anevei laat haar oordeel afhangen van de uiteindelijke uitwerking.

Vanaf volgend jaar geldt een EU-verbod op de legbatterij. Vanaf dat moment zijn alle kooi-eieren die nog worden geproduceerd illegaal. De verwachting is dat een groot aantal pluimveehouders in twaalf lidstaten niet op tijd is omgeschakeld. Landen die zich wel aan het verbod houden vrezen dat er daardoor oneerlijke concurrentie kan onstaan. Immers, de productiekosten van een kooi-ei zijn relatief laag.

Onder meer Nederland heeft er bij de Europese Commissie daarom op aangedrongen een oplossing te bedenken, waardoor het gelijke speelveld in de EU blijft behouden. Ook het europarlement eist maatregelen.

Dalli wil nu een gedoogbeleid ontwikkelen voor productie-eieren binnen de eigen lidstaat. Op die wijze kunnen illegale eieren nog worden vermarkt, zonder grote concurrentieproblemen. Of dit juridisch haalbaar is, moet nog blijken. Waarschijnlijk zal de commissaris bij de raad van landbouwministers aandringen op een herenakkoord.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Van Tichelen Eurogroup for Animals

  Schandalig dat een Europese Commissaris de producenten die niet op tijd overschakelen nu zal belonen; ze mogen rustig verder produceren maar wel voor de eigen markt. Uit het oogpunt van dierenwelzijn maakt het de arme kip in de illegale battery geen ei uit of ze legt voor de spaanse markt of de nederlandse. Hiermee zegt Dalli tegen de producenten dat EU regels eigenlijk ...niet moeten worden gevolgd.

 • no-profile-image

  Erik Eriksson

  en die tot vloeibaar eiproduct verwerkte eieren concurreren vrolijk verder met de kolonie eieren uit NL/Ger/UK. De Nestlé's en unilevers van deze wereld kopen uiteindelijk tóch de laagste prijs. Vooral pijnlijk voor al diegene die Kolonie huisvesting geplaatst hebben en uiteraard voor de Nederlandse eiproducten industrie die met Nederlandse eieren werkt.
  Schandalig dat de NOP hier niet voor op komt!

Of registreer je om te kunnen reageren.