Home

Nieuws 337 x bekeken 5 reacties

Partij voor de Dieren broedt op 'vleestaks'

Den Haag – Denemarken heeft een belasting op vet voedsel en als het aan Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ligt, krijgt Nederland een ’vleestaks’. Ze wil dat op vlees en wellicht alle dierlijke eiwitten het btw-tarief van 19 procent gaat gelden.

"Daar is draagvlak voor. Onderzoek geeft aan dat tweederde van de Nederlanders vindt dat vlees een luxeproduct is'', stelde de fractievoorzitter van de PvdD maandag. Voor de zomervakantie zou het wetsvoorstel, waarover ze nu druk in overleg is met andere partijen, er kunnen liggen.

De discussie over een 'vleestaks' is niet nieuw. In 2007 keerde een Kamermeerderheid zich nog tegen het plan waarmee Milieudefensie de veehouderij minder milieubelastend wilde maken. Dat plan voorzag in een heffing op niet-duurzaam geproduceerd vlees.

Thieme omarmde het voorstel wel en wil het verder uitwerken. Liefst in overleg met andere partijen als bijvoorbeeld D66, dat onlangs pleitte voor een taks op de 'kiloknaller'. ,,Maar zo niet, dan doe ik het alleen. De bezwaren van zo'n heffing zullen wel gelijk naar voren worden gebracht. Hoe doe je het bijvoorbeeld met samengestelde producten? Maar dat komt later, ik wil eerst kijken wat wel kan.''

De voorvrouw van de PvdD heeft de smaak te pakken sinds een Kamermeerderheid haar voorstel steunde om het onverdoofd - ritueel - slachten te verbieden. ,,Toen ik daar in 2008 aan begon, geloofde ook niemand dat het kon lukken. En nu ligt het dus wel mooi in de Eerste Kamer.''

Marianne Thieme blikte maandag vooruit bij de presentatie van het parlementair jaarverslag van de PvdD-fracties in Eerste en Tweede Kamer. Ze kondigde tevens aan met PvdA-Kamerlid Kadija Arib te werken aan een wetsvoorstel om het preventief gebruik van antibiotica in de veehouderij te verbieden. De twee hebben er weinig vertrouwen in dat het kabinetsplan om het antibioticagebruik de komende jaren sterk terug te dringen, slaagt ,,Ik hoor de sector morren dat dit echt niet zomaar kan, dus ons voorstel is hard nodig.''


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willem Nellen

  Is die "mevrouw" nu helemaal van de pot gerukt of zo? Begrijpt ze dan nog niet dat "boertje pesten" bij veel mensen nu niet bepaald populair is? Het word weer tijd voor verkiezingen denk ik zo, dan zal de PvdD eens moeten leren om een toontje lager te zingen.

 • no-profile-image

  Wiebe

  Tijdens de laatste Buurt BBQ was er weinig te merken van enig draagvlak voor de vleestax !!

 • no-profile-image

  Johan 2

  Zijn er geen belangrijkerder zeken te behandelen? Als je in het buitenland komt en ze beginnen over onze politieke partijen beginnen ze te lachen ja, want wij hebben de PvdD en ze kunnen overal over mee praten. Echt triest dat deze mensen een bestaan hebben in Nederland.

 • no-profile-image

  Johan 2

  Zijn er geen belangrijkerder zeken te behandelen? Als je in het buitenland komt en ze beginnen over onze politieke partijen beginnen ze te lachen ja, want wij hebben de PvdD en ze kunnen overal over mee praten. Echt triest dat deze mensen een bestaan hebben in Nederland.

 • no-profile-image

  Truus

  Ben ik blij dat we in België niet zo'n idiote partijen hebben. Die partij is een gevaar voor onze samenleving. Ik heb zelfs ergens gelezen dat wanneer men geen vlees eet, de hersenen niet meer groeien. Dus elke generatie zal er dommer en dommer op worden. En als men vroeger ziek was, haalde men een stukje rund, ook al kostte dat handenvol geld, van vlees kwam men er wel bovenop. Naar mijn mening zijn zo'n mensen alleen maar uit op aandacht en willen ze graag "iets" betekenen in de samenleving, Alleen heeft men niet door dat ze zelf helemaal de verkeerde kant opgaan met hun idiote nonsens en vermenselelijking van de dieren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.