Home

Nieuws

PVV boos op PDV om gemedicineerd voer

Zoetermeer – Het bestuur van het Productschap Diervoeders (PDV) schuift de mogelijkheid om een verordening die de productie van gemedicineerd voer verbiedt wel erg gemakkelijk terzijde.

Dat verwijt uitte Siem Korver, bestuurslid van het Productschap Vee en Vlees (PVV), tijdens de openbare bestuursvergadering van het PVV.

Het PVV-bestuur had bij het PDV een verzoek neergelegd om zo’n verordening aan te nemen in het kader van het antibioticabeleid. Het PDV heeft het PVV gemeld dat er twijfels zijn over de wettelijke mogelijkheden om zo’n verordening op te stellen. Het PDV verwijst onder meer naar de mededingingswet die een dergelijk verbod niet zou toestaan. Korver vindt deze reactie weinig creatief. ”Ze zouden als alternatief ook een registratieplicht in kunnen voeren. Nu wordt het probleem weer heel gemakkelijk doorgeschoven naar de primaire producent”, aldus Korver.

Korver kreeg bijval van Wyno Zwanenburg (NVV) en Annechien ten Have (LTO). ”Je zou een dergelijk verbod ook op kunnen nemen in de GMP+-voorwaarden”, aldus Ten Have.

In de voersector geldt momenteel wel een convenant antibioticavrije voeders dat is ondertekend door onder meer de brancheorganisatie Nevedi. Nevedi schrijft zijn leden voor te stoppen met de productie van gemedicineerde voeders. Met een verbodsverordening wil het PVV bereiken dat ook de voerfabrikanten die niet zijn aangesloten bij Nevedi worden verplicht te stoppen met gemedicineerd voer.

Het PDV wil op korte termijn in overleg met het PVV over eventuele andere mogelijkheden om een productiestop van gemedicineerd voer af te dwingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.