Home

Nieuws 259 x bekeken

PT pleit voor behoud van duurzaamheidstaak

Zoetermeer – Het Productschap Tuinbouw wil duurzaamheidstaken blijven uitvoeren, terwijl het kabinet dat niet als kerntaak heeft benoemd voor de schappen nieuwe stijl. Ook is er onduidelijkheid of het PT met andere schappen in één gebouw gaat, stelt voorzitter Agnes van Ardenne.

Het kabinet benoemde recent plantgezondheid en voedselveiligheid en – gezondheid tot kerntaken van het productschap. Dat is te beperkt, denkt Van Ardenne. Ze ziet geen mogelijkheid dat een duurzaamheidsagenda privaat kan worden uitgevoerd. ”Je kunt niet verwachten dat mkb-bedrijven langjarig zelfstandig investeren in projecten als biobased economy. We zien dat als kerntaak voor het PT.”

Het PT is bezig met een reorganisatie. Wat privaat kan, moet privaat. Dat moet uitmonden in een bestuursbesluit op 14 november. Al duidelijk was dat het PT promotie en gericht productonderzoek afstoot. Algemeen marktonderzoek is wel een toekomstige taak, vindt het PT. Het schap kan bij het kabinet taken aandragen als dat gaat om zaken die niet zonder collectieve financiering kunnen.

Van Ardenne kan nog niet zeggen of het nieuwe afgeslankte PT met andere schappen naar één gebouw verhuist. De schappen werken wel aan plannen om afdelingen mededinging en backoffice samen te voegen in één gebouw. Dat is nog niet duidelijk voor het nieuwe afgeslankte PT zonder die backoffice-taken.

Of registreer je om te kunnen reageren.