Home

Nieuws 152 x bekeken

Oppositie krijgt steun voor moties eurodebat

Den Haag - De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 hebben zaterdag steun gekregen van de regeringspartijen VVD en CDA voor een drietal moties over fundamentele sociale grondrechten, over duurzame hervormingen in Europa en over het onderscheid tussen nuts- en spaaractiviteiten binnen banken.

De fractievoorzitters moesten daarvoor wel enige druk op premier Mark Rutte uitoefenen. PvdA-fractieleider Job Cohen zei voor de stemming er zeer aan te hechten dat de moties zouden worden aangenomen.

Rutte is voor zijn Europabeleid afhankelijk van PvdA, GroenLinks en D66, die hem tot nog toe steeds hadden gesteund. Ruttes gedoogpartner de PVV is fel tegen het kabinetsbeleid in de eurocrisis.

GroenLinks-leider Jolande Sap waarschuwde Rutte dat hij met zijn minderheidskabinet niet vanzelfsprekend kan rekenen op steun. Ze noemde het ,,onverteerbaar'' dat Rutte haar voorstellen eerder in het debat ,,met het nodige dedain van tafel veegde''. Om het belang van hun pleidooi te onderstrepen namen bij de PvdA en D66 de fractievoorzitters het debat van de financiële specialisten over.

In zijn antwoord op de waarschuwingen van Cohen, Sap en Alexander Pechtold (D66) zei Rutte dat hij met de aangepaste moties van Sap en PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak goed kan leven. De moties werden vervolgens met steun van de regeringspartijen VVD en CDA vlot aangenomen.


Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.