Home

Nieuws 208 x bekeken

Onderzoek naar doorbraken paprikateelt

Zoetermeer – Nieuw paprikaonderzoek richt zich op paprikateelt op water (substraatloos) en het ontwerp van een oogstrobot voor paprika. Beide onderzoeken zouden tot kostenbesparing en grote wijzigingen in de teelt kunnen leiden.

Uit de voorstellen voor het onderzoek aan de sectorcommissie Groente en Fruit blijkt dat de sector de komende drie tot vier jaar zo’n 400.000 euro wil uitgeven aan dit onderzoek naar fundamentele teeltverbeteringen. Dat de adviescommissie positief oordeelt over een voorstel voor de oogstrobot betekent dat Wageningen UR en Jentjens machinetechniek mogelijk verder kunnen met het ontwerp dat binnen vier jaar tot een uitgewerkte oogstrobot moet leiden. Die bespaart arbeidskosten, maar maakt ook een betere rijpheidsbepaling mogelijk via digitale sensoren. Wageningen UR werkt aan zo’n robot in het kader van het Europese robotiseringsprogramma Crops.

Ook het voorstel voor substraatloos telen moet tot een doorbraak leiden. Uit een beperkte proef afgelopen jaar blijkt dat de wortelgroei beter stuurbaar is zonder substraat. Daarvoor is nu een groter onderzoek nodig om de techniek in de praktijk te testen, zegt manager paprika Herma Enhoven van LTO Groeiservice. DLV is uitvoerder van het onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.